Lov Om Anvendelse Af Tvang I Psykiatrien - Information Om Reglerne — Socialstyrelsen - Viden Til Gavn

verdens-smukkeste-by

Psykiatriloven giver mulighed for at anvende tvang i forbindelse med behandlingen af psykisk syge mennesker. Psykiatriloven gælder for patienter, der er indlagt på psykiatrisk afdeling, samt for borgere, der skal tvangsindlægges eller er undergivet tvungen opfølgning efter udskrivning. Udgangspunktet for al behandling, herunder behandling af psykisk syge mennesker, er, at behandlingen kun kan foregå med patientens samtykke. Denne selvbestemmelsesret skal som hovedregel respekteres, men selvfølgelig må respekten for selvbestemmelsesretten ikke føre til, at psykisk syge patienter, der har brug for behandling, men mangler sygdomsindsigt, svigtes. Derfor giver psykiatriloven mulighed for i et vist omfang at anvende tvang i forbindelse med behandlingen af psykisk syge mennesker. For at en person skal kunne udsættes for tvang, skal personen for det første være sindssyg eller befinde sig i en tilstand, der må ligestilles hermed. For det andet skal det være uforsvarligt ikke at frihedsberøve patienten med henblik på behandling.

Lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

  1. Cykelhjelm Junior | Cykelhjelme til børn fra ca. 6 | Bikeworld
  2. Lov om anvendelse af tvang i psykiatrien tekst
  3. Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien
  4. Olympus om af
  5. Lov om anvendelse af tvang i psykiatrien live
  6. Vælg en ny køkkenvask - Greenlinegartner

1983 om psykiatriske patienters retsstilling og rettigheder. Bemærkning af 26. okt. 1988 til den oprindelige Lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Bemærkning af 27. marts 1998 til den reviderede Lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Vejledning nr. 9276 af 6. maj 2014 om behandling med antipsykotiske lægemidler til patienter over 18 år. Klageadgang Sundhedsministeriets BEK nr. 1339 af 2. 2010 om forretningsorden for de psykiatriske patientklagenævn. Sundhedsministeriets BEK nr. 1343 af 2. 2010 om underretning klagevejledning til patienter i forbindelse med anvendelse af tvang i psykiatrien. Patientrådgivere og Bistandsværger Sundhedsministeriets BEK nr. 1341 af 2. 2010 om patientrådgivere. Justitsministeriets BEK nr. 947 af 24. sep. 2009 om bistandsværger. Væsentlige love, bekendtgørelser mv. som er ophævet Tvang i psykiatrien: LBK nr. 1729 af 02/12/2010 Tvang i psykiatrien LBK nr. 849 af 2. 1998 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. BEK nr. 2010 om fremgangsmåden ved gennemførelse af tvangsindlæggelser.

Formålet med registeret er dels at danne grundlag for Styrelsen for Patientsikkerheds opgaver med tilsyn og overvågning og dels at tilvejebringe de nødvendige oplysninger til statistiske, planlægningsmæssige og styringsmæssige opgaver på psykiatriområdet. Alle oplysninger om anvendelse af tvang ved indlæggelse og ophold på en psykiatrisk afdeling er fra den 1. januar 1999 registreret for hver enkelt patient. Endvidere registreres der lovpligtige indberetninger over antallet af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner. Embedslægeinstitutionen fører tilsyn med tvangsanvendelsen på psykiatriske afdelinger. Elektronisk indberetning til Sundhedsstyrelsen af anvendelse af tvang på psykiatriske afdelinger er påbegyndt i 2005. Fra 1. marts 2012 er registeret overgået til Sundhedsdatastyrelsen.

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Læs mere om Forskerservice Dokumentation af tvang i psykiatrien TIP-data på På kan du trække forskellige sundhedsdata fra Registeret over Tvang i Psykiatrien. Se TIP-data på Relateret indhold Indberetning af tvang i psykiatrien

anvendelse af tvang og forebyggende tiltag udenfor lovens anvendelsesområde. Det kunne eksempelvis være på socialpsykiatriske bosteder, i distriktspsykiatrien etc. hvorfra patienten indlægges. Kan man allerede tidligere i forløbet starte en forebyggende indsats, så vil det både have en gavnlig effekt på det pågældende sted og en forebyggende effekt på behovet for tvang, når patienten bliver indlagt. I den forbindelse finder DSR det positivt at ministeriet ser på erfaringerne fra Norge. I forhold til det fremadrettede arbejde med bekendtgørelse og vejledning på området, vil DSR gør opmærksom på to forhold, som evt. bør behandles. Det drejer sig om spørgsmålet om, hvad der skal registreres som tvang i psykiatrien. Sygeplejerskerne oplever i dag, at det også bliver registreret som tvang, når patienten selv har givet udtryk for at vedkommende ønsker at blive fikseret i en given situation. Ud fra vores vurdering er der i så tilfælde tale om, at fikseringen bliver et led i behandlingen – og derfor ikke bør registreres som tvang.

Register over Tvang i Psykiatrien (TIP) - Sundhedsdatastyrelsen

lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Det ses på landsplan, at bæltefikseringer under 48 timer er faldet med 38 procent, og antallet over 48 timer er faldet med knapt 50 procent siden partnerskabsaftalen. Det vil sige at for to indikatorer (Andelen af personer, der bæltefikseres af antal indlagte og Totale antal bæltefikseringer over 48 timer), nærmer regionerne sig på landsplan mål for nedbringelse af bæltefikseringer, hvor der skal være en halvering fra 2014-2020. I forbindelse med overgangen til LPR 3 frem mod starten af 2020 er det ikke er muligt at få data fra LPR fra Sundhedsdatastyrelsen, hvorfor rapporten alene er baseret på data fra Register over tvang. Monitoreringen indeholder derfor ikke data for andelen af personer der bæltefikseres af antal indlagte, hvilket er en af de to indikatorer (kongeindikatoren) i partnerskabsaftalen, der som bekendt har tilknyttet en målsætning om halvering. Siden sidste års monitorering er tvang på andre områder faldende. Monitorering fra Sundhedsstyrelsen Partnerskabsaftaler De enkelte regioner har i 2014 indgået partnerskabsaftaler med Sundhedsministeriet, om at halvere brugen af tvangsfikseringer på de psykiatriske afdelinger og reducere brugen af øvrig tvang inden 2020.

lov om anvendelse af tvang i psykiatrien